Pengawet natrium benzoat punca penyakit – CAP
PULAU PINANG 14 Dis. – Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa penggunaan bahan pengawet natrium benzoat dalam minuman ringan dan makanan di negara ini menyebabkan pelbagai penyakit seperti kegemukan, Parkinson dan kanser gigi.
Presidennya, S. M. Mohamed Idris berkata, hasil kajian peringkat antarabangsa juga menunjukkan bahan pengawet tersebut berupaya menjejaskan DNA badan yang penting sehingga menyebabkan kerosakan sel yang serius.
Justeru beliau menggesa kerajaan menyemak kandungan bahan itu dalam minuman dan makanan serta mengambil langkah menyingkirkan penggunaannya secara beransur-ansur.
‘‘Beberapa pertubuhan pengguna seluruh dunia juga telah melancarkan ‘Kempen Buang Minuman Ringan Global’ bagi membendung pemasaran minuman ringan dan minuman lain berkalori tinggi yang dikaitkan dengan masalah kegemukan di kalangan kanak-kanak.
“Natrium benzoat adalah bahan pengawet yang sudah lama digunakan oleh industri minuman berkarbonat di seluruh dunia. Ia digunakan dalam jumlah yang tinggi untuk mencegah minuman ringan daripada berkulat.
“Bagaimanapun tanpa disedari, bahan pengawet ini mengancam nyawa kita semua setiap hari jika tiada langkah yang wajar diambil pihak berkuasa,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Jelas Mohamed, di Malaysia penggunaan bahan itu dibenarkan di bawah Peraturan Makanan 1985.
“Walaupun dibenarkan, minuman ringan ini tidak berkhasiat malah mendedahkan kita dengan pelbagai risiko kesihatan.
“Kebanyakan minuman ringan juga cuma air manis berkarbonat, berwarna, berperisa dan berasid yang langsung tiada kebaikan untuk kesihatan kita,” katanya.
PULAU PINANG 14 Dis. – Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa penggunaan bahan pengawet natrium benzoat dalam minuman ringan dan makanan di negara ini menyebabkan pelbagai penyakit seperti kegemukan, Parkinson dan kanser gigi.
Presidennya, S. M. Mohamed Idris berkata, hasil kajian peringkat antarabangsa juga menunjukkan bahan pengawet tersebut berupaya menjejaskan DNA badan yang penting sehingga menyebabkan kerosakan sel yang serius.
Justeru beliau menggesa kerajaan menyemak kandungan bahan itu dalam minuman dan makanan serta mengambil langkah menyingkirkan penggunaannya secara beransur-ansur.
‘‘Beberapa pertubuhan pengguna seluruh dunia juga telah melancarkan ‘Kempen Buang Minuman Ringan Global’ bagi membendung pemasaran minuman ringan dan minuman lain berkalori tinggi yang dikaitkan dengan masalah kegemukan di kalangan kanak-kanak.
“Natrium benzoat adalah bahan pengawet yang sudah lama digunakan oleh industri minuman berkarbonat di seluruh dunia. Ia digunakan dalam jumlah yang tinggi untuk mencegah minuman ringan daripada berkulat.
“Bagaimanapun tanpa disedari, bahan pengawet ini mengancam nyawa kita semua setiap hari jika tiada langkah yang wajar diambil pihak berkuasa,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Jelas Mohamed, di Malaysia penggunaan bahan itu dibenarkan di bawah Peraturan Makanan 1985.
“Walaupun dibenarkan, minuman ringan ini tidak berkhasiat malah mendedahkan kita dengan pelbagai risiko kesihatan.
“Kebanyakan minuman ringan juga cuma air manis berkarbonat, berwarna, berperisa dan berasid yang langsung tiada kebaikan untuk kesihatan kita,” katanya.
No comments:
Post a Comment